Panduan kepada manfaat kesihatan bit merah; mengapa bit yang baik untuk anda? 7 perkara yang perlu anda ketahui?

[Total: 0    Average: 0/5]

Beta vulgarisKilang itu, yang biasanya dikenali sebagai bit atau hanya bit, adalah sejenis sayuran akar dengan manfaat kesihatan yang besar.

Beetroot adalah sumber nutrien penting. Mereka penuh serat, mangan, kalium dan vitamin C dan B9 (juga dikenali sebagai asid folik). Beberapa hidangan menawarkan pelbagai jenis nutrien dalam satu bahagian!

Atas sebab ini, makan bit memberi banyak manfaat kesihatan yang penting. Telah terbukti bahawa bit mempunyai kesan positif terhadap tekanan darah, aliran darah dan juga kecergasan fizikal.

Manfaat besar bit adalah sebahagiannya disebabkan oleh banyak nitrat bukan organik dalam sayuran ini.

Walaupun bit merasakan hebat apabila dimakan mentah, mereka juga boleh dinikmati sebagai bit marin dan dimasak. Malah daun bit boleh disediakan seperti bayam.

Terdapat pelbagai jenis bit, tetapi jenis yang paling biasa adalah merah, gelap ungu, putih, merah jambu dan kuning.

Fakta penggunaan bit

Terdapat sebab mengapa bit berasa kenyang tanpa mendapatkan berat: dalam kebanyakan kes, komposisi mereka adalah air.Anda tahu apa yang paling menarik: 87% daripada bit adalah air, 8% karbohidrat dan 3% adalah serat. Anda boleh membakar semangkuk penuh bit dan makan hanya 60 kalori, sayuran yang merupakan sumber baik serat dan protein; ini adalah fakta tentang penggunaan bit, yang jarang disebut. Di samping itu, bit juga mengandungi sedikit asid lemak omega-3 dan omega-6.

karbohidrat

Melihat nilai pemakanan bit, kita perlu melihat lebih dekat pada karbohidrat. Bit mentah dan dimasak mempunyai kandungan karbohidrat sebanyak 8-10%. Sekitar 70% karbohidrat dalam bit mentah adalah gula mudah seperti glukosa dan fruktosa. Angka ini meningkat kepada 80% apabila bit direbus.

Beetroot juga merupakan cara terbaik untuk menyuburkan badan anda dengan karbohidrat rantaian pendek yang dikenali sebagai FODMAP (fermented oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides dan polyols). Dalam sesetengah orang karbohidrat menyebabkan masalah pencernaan. Sekiranya anda khuatir tentang paras gula darah anda, maklumat untuk anda – bit berada di tengah-tengah indeks glisemik, dengan skor 61. Ini bermakna mereka tidak meningkatkan kadar gula dalam darah terlalu cepat selepas makan.Jumlah karbohidrat setiap bahagian sangat kecil sehingga bit tidak menyebabkan perubahan penting dalam kadar gula darah.

Kandungan serat bit

Beetroot adalah sumber serat makanan yang hebat, dan dalam 100 gram bit, 2-3 gram bit adalah serat. Ingat bahawa serat adalah penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Melindungi tubuh anda dari pelbagai penyakit dan gangguan.

Ringkasan: Kebanyakan karbohidrat dalam bit adalah gula mudah. Yang paling penting ialah fruktosa dan glukosa. Beetroot memberikan banyak serat. Satu komen: Beet mengandungi karbon yang dikenali sebagai FODMAP, yang boleh menyebabkan masalah pencernaan (dalam kes-kes yang jarang berlaku).

Vitamin dan mineral dalam bit

Anda sedang mencari lebih banyak alasan untuk makan bit, dan anda memerlukan vitamin dan mineral dalam bit anda.

Besi

Badan anda memerlukan besi untuk melaksanakan beberapa fungsi asas, seperti mengangkut oksigen dalam sel-sel merah.

Potasium

Memakan cukup kalium membantu mengurangkan kadar gula darah. Kalium juga sangat baik untuk kesihatan sistem peredaran darah.

Asid folik (vitamin B9)

Vitamin B ini membantu dalam perkembangan tisu. Wanita hamil khususnya memerlukan dos asid folik yang lebih tinggi untuk menyediakan bayi mereka yang semakin meningkat dengan jumlah nutrien yang tepat.

Vitamin C

Adalah penting untuk menyediakan tubuh dengan jumlah vitamin C yang mencukupi. Ia berfungsi sebagai fungsi penting untuk pembaharuan sistem kulit dan sistem imun.

Mangan

Unsur penting ini biasanya ditemui dalam jejak buah, sayuran, kekacang dan produk bijirin. Mujurlah, bit adalah sumber kaya mangan.

Ringkasan: Beetroot adalah sumber yang sangat baik dari banyak vitamin dan mineral penting, termasuk kalium, mangan, vitamin C dan asid folik.

Ramuan yang terkandung dalam bit

Anda boleh menikmati banyak manfaat kesihatan daripada memakan ramuan tumbuhan tertentu. Beri bit mengandungi beberapa yang terbaik untuk badan anda.

Betanine

Betanin adalah bahan yang memberikan bitnya warna merah ciri-cirinya. Ini adalah pigmen yang paling biasa dalam bit.

Vulgaxanthin

Ia adalah pigmen kuning atau oren yang berlaku dalam bit kuning dan merah.

Nitrat tak organik dalam bit

Selepas penggunaan manusia, nitrat tak organik boleh ditukar menjadi oksida nitrat, yang mempunyai banyak fungsi penting di seluruh badan. Sebagai tambahan kepada bit, ia banyak terdapat dalam beberapa sayuran berdaun.

Ringkasan: Beetroot mempunyai kandungan sebatian tinggi seperti vulgaraxanthin, nitrat bukan organik dan betina.

Bagaimana dengan nitrat dalam bit?

Nitrat taket tak organik yang disebutkan di atas merangkumi nitrit, nitrat dan oksida nitrat. Bit dan jusnya kaya dengan nitrat. Sekitar 80-95% daripada nitrat dalam diet datang dari buah dan sayur-sayuran. Mereka berbeza daripada nitrit makanan, yang biasanya terdapat dalam daging sembuh, bahan tambahan makanan, bijirin dan barang yang dibakar. Kajian telah menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan nitrit dan nitrat boleh mendapat manfaat kesihatan yang signifikan, contohnya mengurangkan kadar gula darah dan dengan itu mengurangkan risiko penyakit. Nitrat bit nitrat dipertukarkan kepada nitrik oksida, “messenger” biologi. Nitrik oksida melewati dinding arteri anda dan menghantar isyarat ke sel lapisan luar untuk melonggarkan mereka. Relaksasi sel-sel otot ini membolehkan pembelahan saluran darah, yang dapat mengurangkan tekanan darah.

Kesimpulan: Beetroot menyuburkan badan anda dengan nitrat tak organik, yang membantu mengurangkan tekanan darah.

Faedah kesihatan penggunaan bit

Ramuan bit yang sihat mempunyai kesan positif pada jantung dan meningkatkan kecergasan fizikal.

Mengurangkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi biasanya dirujuk sebagai “hipertensi”. Sekiranya tidak dirawat, hipertensi boleh merosakkan jantung dan saluran darah. Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko yang kuat untuk penyakit jantung di seluruh dunia. Ia boleh menyebabkan strok dan kematian awal. Penggunaan bit dan buah-buahan lain dalam sayur-sayuran yang kaya dengan nitrat bukan organik membantu mengurangkan tekanan darah, yang dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Penyelidikan menunjukkan bahawa bit (atau jus bit) dapat menurunkan tekanan darah sebanyak 3-10 mm / Hg dalam beberapa jam sahaja.Nitrik oksida menyebabkan dilatasi saluran darah dan kelonggaran. Ini membantu menurunkan tekanan darah anda.

Beetroot dan prestasi sukan

Beetroot menyediakan nitrat, yang meningkatkan prestasi semasa senaman. Nitrat pemakanan mengurangkan jumlah oksigen yang digunakan semasa latihan, meningkatkan keberkesanan mitokondria mereka dan bahagian lain sel yang merangsang organ dalaman atau menghasilkan tenaga. Kandungan tinggi nitrat tak organik di dalam bit mempengaruhi penggunaan oksigen yang tepat, meningkatkan ketahanan dan, sebagai hasilnya, meningkatkan prestasi sukan.

Ringkasan: makan bit menyumbang kepada penggunaan oksigen yang lebih berkesan oleh sel-sel badan, ketahanan yang lebih baik dan peningkatan kecekapan fizikal. Beetroot adalah sayuran fenomenal apabila ia cuba mengurangkan tekanan darah. Mengonsumsi mereka secara berkala membantu melindungi anda daripada penyakit jantung dan penyakit-penyakit lain dalam jangka panjang.

Beetroot – kesan sampingan

Tubuh kebanyakan orang bertindak balas kepada bit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa orang yang mengalami kesan sampingan makan bit. Salah satu kesan yang paling biasa adalah perubahan warna air kencing kepada merah jambu atau merah. Kesan sampingan sementara ini sama sekali tidak berbahaya.

FODMAP

Beetroot dikenali mengandungi FODMAP dalam bentuk fructates. Ini adalah karbohidrat rantai pendek yang dicerna oleh bakteria di dalam usus. FODMAP menyebabkan masalah pencernaan kecil di sesetengah orang. Orang yang terkena kesan sampingan ini mengalami sindrom usus.

oxalates

Beetroot mengandungi oxalates, yang boleh menyebabkan pembentukan batu ginjal pada orang yang mudah terdedah kepada penyakit-penyakit ini. Dalam sesetengah kes oxalate boleh menjadi agen anti-pemakanan. Ini bermakna ia mengganggu penyerapan mikronutrien badan. Oxalates didapati di seluruh bit, tetapi paras tertinggi dicatatkan di dalam daun.

Kesimpulan: Beet sangat disokong oleh organisma kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, disebabkan kandungan FODMAP dan oxalates, sesetengah orang merasakan kesan buruk memakannya.

Permohonan bit gula

Beetroot kaya dengan banyak nutrien. Mereka penuh serat, sebatian tumbuhan, vitamin dan mineral. Penyelidikan menunjukkan bahawa makan bit boleh meningkatkan kesihatan anda. Manfaat bit adalah jantung yang lebih kuat, kecekapan senaman yang lebih tinggi dan tekanan darah yang lebih rendah. Kelebihan ini adalah kerana tahap nitrat bukan organik yang tinggi. Beetroot mempunyai rasa manis dan boleh disesuaikan dengan banyak makanan lazat. Anda boleh memakannya mentah atau menyediakannya dengan mudah dalam bentuk yang dimasak.Menggabungkan bit ke dalam diet yang sihat adalah mudah dan bermanfaat untuk badan anda!

Maisira
About Maisira 137 Articles
- Derbez en cuando - Godemichets membuang lesbiennes - Mencari Bobby Fischer (1993) Pelakon Kegemaran: - David (III) Wasiat - Dustin Reynolds - Preston (II) Lee - Serge Le Borgne Pelakon Kegemaran: - Armando Westres - Charles Wyndham - Christopher Harden - Gen (II) Gibbons - Giacomo De Angelis Lagu yang dicintai: - Masalah, Masalah, Masalah (Artis: B B King) - Danzé «‡ (Artis: Kawalan Machete) - Dikebumikan (Artis: Jakalope) - Di mana-mana Tetapi Hollywood (Artis: Tracyawrence) Idola: - Joseph Ignatius Breen (Pentadbir Amerika) - Lewis J Fielding (Penguatkuasaan Undang-undang) - James Andrew Broun Ramsay (Aktivis Politik) - Eldrick Tiger Woods (Pemain Golf Amerika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*