Panduan Berbasikal Sihat | Panduan Pemula 5 perkara yang perlu anda ketahui

[Total: 0    Average: 0/5]

Disebabkan kesederhanaannya, berbasikal sering dipilih sebagai aktiviti fizikal.Ia mudah merayu kepada orang-orang dari semua peringkat umur dan latar belakang. Sejak ia mula-mula dicipta dan mula beroperasi pada tahun 1817. Basikal ini telah menjadi berguna dan mempunyai banyak peranan – seperti sumber keseronokan, bentuk latihan, atau cara pengangkutan. Biasanya orang belajar untuk berpacu sebagai kanak-kanak; Walau bagaimanapun, sesetengah orang belajar kemudian dalam hidup atau tidak terus melakukannya sebagai orang dewasa; apabila mereka berumur, mereka tidak dapat berlatih.Untuk orang-orang ini, Panduan Pemula dapat memberikan maklumat yang berharga untuk membantu mereka memulakan berbasikal dengan cara yang selamat dan bertanggungjawab sambil memaksimumkan manfaat kesihatan mereka.

Bahagian menjadi pelbagai jenis basikal

Pelumba basikal memerlukan basikal yang sesuai. Ia sepatutnya selaras dengan tahap keupayaan berbasikal dan jenis berbasikal yang dia mahu berlatih. Terdapat banyak jenis basikal, yang mana lebih kerap ialah basikal-basikal, basikal gunung dan basikal.

  • Basikal dan jalan raya

Basikal jalan atau basikal kembara direka untuk perjalanan di kaki lima, untuk jarak tertentu dan untuk kelajuan tertentu.

  • Basikal gunung

Mereka yang berminat dengan tunggangan luar jalan yang sukar akan mungkin membeli basikal gunung. Basikal ini direka sebagai peralatan low-end dengan tayar tebal untuk daya tarikan yang lebih baik.

  • Basikal jejak

Basikal jejak adalah sama dengan basikal gunung tetapi direka bentuk untuk laluan dan bukannya keadaan tanah yang tidak rata. Jenis motosikal yang sama, yang direka untuk digunakan pada permukaan halus dan jalan-jalan kotoran yang kurang berat, dipanggil basikal hibrid.

Aksesori basikal

Keselesaan adalah salah satu nilai asas untuk penunggang basikal. Ini adalah aspek penting dalam berbasikal – dan ia dibantu dengan memakai pakaian atau kelengkapan yang betul. Pakaian sepatutnya membenarkan pernafasan kulit, tetapi tidak menyekat pergerakan penunggang. Ia juga harus sesuai untuk keadaan cuaca.

  • T-shirt basikal

T-shirt lengan pendek untuk musim panas dan lengan panjang untuk musim sejuk adalah salah satu pilihan pakaian yang selesa ketika menunggang basikal.

  • Seluar pendek berbasikal

Seluar pendek basikal atau penyukat (bergantung kepada cuaca) sebaiknya membenarkan kebebasan penuh pergerakan dan mengurangkan bilangan lelasan. Mereka sering dipasang dengan lapisan lembut sarung kusyen untuk memberikan penyerapan kejutan, mengurangkan geseran dan mengeluarkan kelembapan peluh.

  • Jaket basikal

Semasa musim sejuk, jaket basikal yang sesuai akan memelihara tubuh anda, sambil menghalangnya daripada terlalu panas semasa menunggang. Jaket kalis air sesuai untuk digunakan dalam hujan; ia mungkin termasuk topi dan topi keledar. Ia juga penting untuk dapat meletakkan lapisan pakaian. Apabila memohon lapisan, letakkan dahulu bahan yang mengalir kelembapan supaya paling dekat dengan kulit dan kemudian lapisan penebat tengah, kemudian letakkan jaket atau penutup perlindungan lain terhadap angin atau air. Sarung tangan basikal penuh atau separa, bergantung pada musim, akan melindungi tangan anda, sementara topi keledar adalah penting untuk mencegah kecederaan kepala.

Faedah kesihatan berbasikal

Sebagai satu bentuk latihan untuk memperbaiki sistem kardiovaskular, berbasikal tetap boleh mempunyai beberapa kesan positif. Ia juga merupakan cara mudah untuk mencapai dos harian yang disyorkan aktiviti yang diperlukan untuk kesihatan orang dewasa dan kanak-kanak. Berbasikal boleh membantu mengurangkan risiko penyakit tertentu. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, mengurangkan risiko kencing Tipe 2, penyakit jantung dan keadaan lain yang dikaitkan dengan atau dikurangkan oleh berat badan berlebihan atau obesiti. Di samping itu, berbasikal membawa faedah dari segi penurunan berat badan, pengukuhan otot (terutamanya di bahagian bawah badan) dan pencegahan kesakitan sendi.Oleh kerana ramai orang berfikir bahawa aktiviti fizikal adalah kelonggaran dan pengalaman yang menyenangkan, ia juga membantu mengurangkan tekanan.

  • Keselamatan pada basikal anda

Memosisikan dan memiringkan seluruh badan anda ke hadapan, dengan berat badannya pada dua roda basikal anda, jelas boleh menyebabkan kecederaan kecil atau serius jika anda cuai dan terbalik. Cegah kecederaan dengan mengambil langkah berjaga-jaga yang sesuai sebelum dan semasa memandu. Perlindungan diri bermaksud memakai pakaian yang tepat untuk memastikan keterlihatan dan pematuhan peraturan lalu lintas.

  • Peralatan berbasikal

Apabila memilih peralatan, keselamatan dan keselesaan mesti diambil kira. Helmet mesti memenuhi piawaian CPSC untuk sebab-sebab keselamatan dan mesti sesuai dengan baik kepada kepala pelumba. Pakaian harus terang atau cukup terang untuk memaksimumkan keterlihatan pelumba; mereka juga harus mempunyai elemen reflektif di kawasan yang mudah dilihat.Basikal itu sendiri harus diservis dengan kerap dan dalam keadaan teknikal yang baik.Ia juga termasuk pantulan pada tayar atau di tempat-tempat lain yang mudah dilihat. Sebelum berbasikal untuk kali pertama, pelumba perlu memahami peraturan lalu lintas, termasuk penggunaan isyarat tangan, yang boleh membantu memberi amaran kepada kenderaan lain mengenai niat mereka. Keselamatan sentiasa bermakna menyedari kereta, pejalan kaki dan penunggang basikal lain di jalan raya, tidak tiba-tiba membuat pergerakan yang tidak dijangka. Pemanduan yang bersesuaian dengan trafik juga penting – serta memastikan pemandu dapat melihat penunggang basikal dengan jelas.

Berbasikal

Mengekalkan basikal anda memerlukan pemeriksaan biasa, membersihkan dan menggantikan bahagian-bahagian.Semak basikal anda sebelum memulakan perjalanan pertama anda. Oleh itu mulakan dengan memeriksa tayar anda untuk memastikan ia dinaikkan dengan betul dan tidak rosak, dan membuat penyesuaian atau penggantian yang diperlukan. Semak brek sebelum memandu. Jika mereka tidak berfungsi dengan betul, mereka mungkin perlu diselaraskan, yang boleh anda lakukan sendiri dengan mengikuti arahan teknikal yang disediakan dengan basikal anda, atau mempunyai juruteknik basikal yang berkelayakan melakukan ini.Lihat rantaian dan gear.Pastikan mereka membersihkan dan pelincirannya dengan betul – tetapi jangan terlalu menyebarkannya. Skru pada basikal anda tidak boleh terlalu ketat atau terlalu longgar, kerana ini boleh merosakkan kenderaan anda atau merosakkan peralatan anda semasa menunggang.

Mengekalkan motivasi semasa berbasikal

Sekiranya anda telah memulakan berbasikal sebagai latihan, sebagai cara untuk pergi ke sekolah atau bekerja, atau sebagai jurulatih, anda boleh memastikan bahawa ada saat-saat apabila anda merasa kurang bermotivasi untuk mendapatkan pelana. Apabila sesuatu yang menyeronokkan dan menyenangkan, kebanyakan orang akan merasa lebih senang untuk meyakinkan mereka bahawa aktiviti ini diperlukan – mereka akan lebih bersedia meneruskannya. Sementara itu, bagi sesetengah orang yang berlatih semata-mata bukan sesuatu yang mereka nikmati dengan menyenangkan atau lucu. Dalam kes ini, menjemput rakan untuk mengambil bahagian dalam perjalanan harian boleh membantu mengekalkan motivasi anda untuk kitaran – sama seperti menyertai sekumpulan orang yang sudah berkuda secara tetap boleh membantu.

Mencari laluan baru dan memandu di laluan yang berbeza juga boleh membantu mengekalkan tahap motivasi yang tinggi.Ia juga berguna untuk menyimpan buku catatan yang merekodkan bilangan kilometer yang dilalui setiap hari, setiap minggu atau setiap bulan. Ini menggalakkan penetapan sasaran tambahan. Motivasi untuk bertindak dalam hal berbasikal di tempat kerja dan di tempat kerja juga boleh menjadi mudah dan remeh: ia boleh termasuk graf jumlah wang yang disimpan untuk … bahan bakar yang kami gunakan dan pembaikan mekanikal kereta yang kami dahulunya digunakan.

Maisira
About Maisira 137 Articles
- Derbez en cuando - Godemichets membuang lesbiennes - Mencari Bobby Fischer (1993) Pelakon Kegemaran: - David (III) Wasiat - Dustin Reynolds - Preston (II) Lee - Serge Le Borgne Pelakon Kegemaran: - Armando Westres - Charles Wyndham - Christopher Harden - Gen (II) Gibbons - Giacomo De Angelis Lagu yang dicintai: - Masalah, Masalah, Masalah (Artis: B B King) - Danzé «‡ (Artis: Kawalan Machete) - Dikebumikan (Artis: Jakalope) - Di mana-mana Tetapi Hollywood (Artis: Tracyawrence) Idola: - Joseph Ignatius Breen (Pentadbir Amerika) - Lewis J Fielding (Penguatkuasaan Undang-undang) - James Andrew Broun Ramsay (Aktivis Politik) - Eldrick Tiger Woods (Pemain Golf Amerika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*