L-theanine: 17 perkara yang perlu anda ketahui

[Total: 0    Average: 0/5]

L-teanina: 17 perkara yang perlu anda ketahui

L-theanine adalah gabungan struktur asid amino, asid glutamat dan glutamin. Ini bermakna bahawa semua zarah mempunyai bentuk yang sama.

Apa itu L-theanine?

Walaupun ini adalah asid amino tidak penting (sering terdapat dalam rantai), l-teanine mempunyai struktur yang serupa dengan molekul tunggal. “L” dengan nama bermaksud “kiri” berbanding dengan “dextrose”. Sebenarnya, molekul dicirikan oleh kecenderungan untuk menguasai satu elemen, sama seperti hak dan tangan kiri yang dicirikan oleh manusia biasa.Molekul kiri “adalah molekul kidal” dan “dextrose” adalah “tangan kanan”. Zarah tangan kiri dan kanan mempunyai ciri-ciri yang berbeza.L-teanine adalah salah satu daripada banyak suplemen yang digunakan untuk tujuan terapeutik. Ia boleh didapati dalam bentuk kapsul atau teh. Keselamatannya pada umumnya diiktiraf dan diterima. L-teanine, yang ditemui oleh orang purba, juga bukti pencapaian pengetahuan Cina purba dari 4700 tahun yang lalu, yang masih memberi manfaat kepada dunia moden kita.

Nama alternatif untuk L-theanine

Terdapat banyak penentuan kimia alternatif untuk L-theanine, termasuk:

– 5-N-etil-glutamin– Asid l-glutamat – gamma-ethylamide.
– Theanin
– Suntheanine (nama yang dipatenkan untuk L-theanine)

Bagaimanakah L-theanine berfungsi?

Kerana strukturnya serupa dengan glutamat, L-teanine dapat melalui penghalang darah-otak, yang bermakna ia dapat mencapai otak secara langsung tanpa memerlukan molekul pemangkin tambahan. L-teanine boleh berinteraksi dengan beberapa laman sambungan saraf yang sama di dalam otak sebagai gamma-aminobutyric acid (GABA), yang merupakan neurotransmitter penting dalam mengurangkan kebimbangan dan kawalan tekanan. L-teanine juga boleh menyekat NMDA dari reseptornya sendiri. Yang terakhir adalah harta di mana kesan anti-pengurangan l-teanine didasarkan, kerana NMDA mempunyai kesan neurotoksik.

Di samping itu, L-theanine merangsang rempah atau rasa umami, yang berguna dalam proses penurunan berat badan.Akhirnya, 2-teanin meningkatkan tahap beberapa neurotransmitter di dalam otak. Ini termasuk dopamin, GABA, glisin, BDNF dan NGF, yang semuanya penting untuk perasaan kebimbangan dan kemurungan manusia. Sama ada l-teanine meningkatkan tahap serotonin di otak adalah kontroversi. Sesetengah kajian telah menunjukkan bahawa ya, sementara yang lain telah menunjukkan pengurangan tahap serotonin selepas pentadbiran L-teanine. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ujian ini dijalankan dalam tikus dan bukan pada manusia.

Apakah penggunaan l-theanine untuk?

L-theanine membawa banyak peningkatan dalam prestasi pelbagai fungsi dan sistem badan, termasuk fungsi otak dan hati.Penemuan penggunaan terapeutik bahan ini bermula pada zaman kuno China, 4700 tahun yang lalu. Mungkin penggunaan l-teanine yang paling biasa adalah menggunakan kesan menenangkan. Bahan ini dipanggil “meditasi kapsul” kerana keupayaannya untuk menguatkan keadaan kelonggaran dalam kombinasi dengan peningkatan serentak dalam kewaspadaan mental. Keadaan ini sama dengan meditasi. Berkenaan dengan fenomena “meditasi kapsul”, L-teanine dapat meningkatkan pengeluaran gelombang alfa di dalam otak manusia. Gelombang alfa dikaitkan dengan keadaan yang tenang dan sadar berfungsi. Persoalannya ialah sama ada gelombang alfa menyebabkan kelonggaran, sama ada kelonggaran menyebabkan pengeluaran alfa. Di samping itu, cahaya hati meningkatkan kepekatan.

Peningkatan kognitif sedemikian memberi manfaat bukan sahaja untuk orang biasa, tetapi juga untuk orang yang mengalami gangguan mental, di mana kepekatan neurotransmiter berkurang.Salah satu contoh ialah ADHD. Mengurangkan kepekatan neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk fungsi kognitif yang baik juga diperhatikan dalam gangguan depresi, kecederaan kepala dan gangguan fungsi otak yang lain. Terdapat sedikit kajian terhadap ciri-ciri ketahanan terhadap l-teanine. Semua kajian dijalankan secara kecil-kecilan. Walau bagaimanapun, bahan ini dapat menghalang fenomena yang dikenali sebagai neurotoxicity, yang dikaitkan dengan pengoksidaan dan kematian sel. Di samping itu, sel-sel yang terdedah kepada L-teanine menunjukkan pengeluaran oksida nitrat yang berkurang, yang menyumbang kepada kematian neuron. Hasil ini menjanjikan penggunaan L-teanine sebagai langkah pencegahan terhadap demensia Alzheimer dan untuk memelihara fungsi otak produktiviti tinggi di kemudian hari. Sebelum dan selepas ujian neuropsikologi, fungsi kognitif juga bertambah baik pada orang-orang dengan gangguan mental selepas pentadbiran teh hijau dan pentadbiran L-teanine. Walau bagaimanapun, penggunaan teh hijau dalam kajian ini agak melemahkan keputusannya, dan saintis tidak mengetahui faktor mana yang bertanggungjawab terhadap hasilnya.

Ramai pesakit mengiklankan keupayaan L-theanine untuk mengurangkan kesan fizikal negatif alkohol pada badan, semasa dan selepas minum.Berkenaan dengan kehilangan berat L-teanine, beberapa kajian kecil telah dijalankan dan teh hijau atau ekstrak teh hijau sering digunakan di tempat L-teanine tulen. Faktor-faktor ini menjadikannya sukar untuk menentukan sama ada L-teanine sendiri menyumbang kepada kenaikan berat badan yang diperhatikan atau apakah bahan-bahan teh hijau yang lain, seperti polifenol dan catechin, boleh bertanggungjawab. Oleh itu, kesan pelangsingan L-teanine tidak jelas pada masa itu.

Sumber l-theanine dalam makanan

Terdapat kekurangan maklumat dalam kesusasteraan saintifik mengenai sumber L-teanine dalam makanan, kecuali untuk teh hijau yang ada di mana-mana. Perlu diingat bahawa berlakunya l-teanine adalah ciri untuk setiap jenisnya, bukan sahaja hijau. Bahan ini juga terdapat dalam teh hitam dalam jumlah yang berbeza, bergantung pada berapa lama teh dibancuh. Dalam secangkir teh hitam yang kuat terdapat kira-kira 20 mg l-tehina. Perlu dinyatakan bahawa setiap teh berasal dari tumbuhan.Camellia sinensistetapi daun diproses dengan cara yang berbeza, jadi hasil yang dihasilkan teroksidasi ke tahap yang berbeza, memberikan hasil yang berbeza.

Berapa banyak l-theanine yang boleh saya ambil dengan selamat?

L-theanine yang sesuai bergantung pada keadaan pesakit, serta pada metabolisme individu dan keinginan orang yang menggunakan suplemen tersebut.Dos biasa ialah 50 mg, tetapi mungkin lebih rendah jika anda sensitif terhadap bahan psikoaktif.Dos maksimum mungkin 200 mg dua kali sehari dalam makanan tambahan – jika digunakan dengan berhati-hati. Apabila menggunakan megados tunggal di atas 400 mg, sesetengah pengguna melaporkan bahawa mereka mencapai “tahap tinggi L-teanine”. Mereka menggambarkan tindak balas sebagai euphoric. Tidak ada kajian yang menunjukkan berlakunya kesan spesifik overdosis berulang untuk mencapai kepekatan L-teanine seperti itu, atau laporan mengenai overdosis L-teanine. FDA menilai suplemen tehin sebagai GRAS (umumnya dianggap selamat), menafikan kebanyakan kebimbangan keselamatan. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa kesihatan mengesyorkan supaya tidak mengambil theanine berkali-kali dalam dos yang tinggi.Lagipun, tiada siapa yang mahu menjadi yang pertama melaporkan lebihan L-teanine.

Selepas masa apa kesan l-theanine muncul?

Menunggu tindakan l-teanine mungkin berkisar antara dua puluh hingga empat puluh minit. Kesan menenangkan dapat dilihat lebih awal, tetapi pengeluaran gelombang alfa mungkin tidak meningkat empat puluh minit atau lebih. Ia boleh mengambil masa sehingga sejam untuk kesan mengantuk l-teanine muncul.

Bilakah mengambil l-theanine?

Untuk pencegahan kebimbangan dan demensia, l-theanine boleh digunakan sebagai suplemen harian.Untuk tujuan lain, ia boleh dimakan jika perlu. Sebagai contoh, untuk membantu anda tidur, mengambil 200 mg l-teanine kira-kira sejam sebelum tidur boleh menyebabkan keadaan relaksasi yang menjadikan tidur lebih mudah. Untuk mengambil kesempatan daripada sifat anti-kecemasan l-teanine, anda boleh mengambil 100 hingga 200 mg tambahan pada waktu pagi; ini akan menenangkan anda tanpa kebodohan. Tiada dos terapeutik l-teanine telah ditubuhkan dalam kajian klinikal. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa pusat yang menjalankan ujian klinikal sedemikian memberi tumpuan terutamanya pada bahan sintetik dan makmal dan jarang dilakukan pada makanan tambahan herba atau pemakanan.

Berapa lama l-theanine kekal di dalam badan anda?

Separuh hayat L-theanine adalah 2,5 hingga 4,5 jam.Ini bermakna bahawa tubuh memetabolisme separuh suplemen yang asalnya diambil pada masa ini, bergantung kepada rintangan enzim hati individu. Semakin aktif metabolisme hati anda, semakin cepat ia akan pecah. Selepas masa yang sama 2.5 hingga 4.5 jam, separuh daripada apa yang kekal dimetabolisme dan sebagainya sehingga l-teanine dibersihkan sepenuhnya dari badan. Sudah tentu, kesan ketara akan hilang sebelum suplemen sepenuhnya hilang dari badan. Biasanya orang tidak lagi dapat melihat kesan bahan selepas metabolisme separuh hayat, lima hingga sembilan jam selepas mengambil produk. Adalah dicadangkan bahawa pada dos harian, seseorang dengan metabolisme cepat akan mencerna tiga dos pada satu masa apabila seseorang dengan metabolisme yang lebih perlahan akan mencerna satu atau dua dos.

L-theanine dan …

L-theanine dan melatonin

Melatonin adalah hormon yang dihasilkan secara semulajadi oleh kelenjar pineal. Ia memainkan peranan penting dalam kitaran tidur dan terjaga dan tiada kajian mengenai kesan kombinasi melatonin dan L-teanin pada manusia. Dalam artikel ulasan yang diterbitkan pada tahun 2005. Telah didapati bahawa sifat melatonin, seperti menyebabkan rasa mengantuk dan memeliharanya, adalah minimum, tetapi hadir. Sebaliknya, kajian belum menunjukkan bahawa L-teanine mempunyai sifat tidur. Untuk menambah bahan-bahan, pengeluar menawarkan gabungan melatonin dan L-teanin dalam persediaan untuk tidur.

L-Theanine dan kafein

Mencampurkan L-teanine dengan kafein adalah gabungan yang menambah tenaga. Menurut penyelidikan, terdapat banyak faedah untuk minum teh dengan kafein. Dianggap bahawa orang yang mengambil makanan tambahan atau minum teh dengan l-teanine dan mereka yang minum minuman berkafein mengalami kesan positif yang sama. Kesan yang berkali-kali berlaku akibat penyelidikan ke dalam kombinasi pengambilan l-teanine dan kafein termasuk keupayaan untuk mengekalkan perhatian tanpa mengurangkan kewaspadaan dan keupayaan untuk meningkatkan perhatian.

Selain itu, subjek eksperimen menilai bahawa mereka tidak merasa gugup atau gugup akibat pengambilan kafein, tetapi mengalami manfaat pengambilan kafein, seperti peningkatan kognitif. Dos biasa dalam kajian saintifik adalah dari 100 mg l-teanine dan 50 mg kafein untuk 100 mg l-teanine dan 50 mg kafein.Sekiranya dos kafein melebihi separuh dos l-theanine, kesan penenang yang hilang itu hilang.

Kedua-l-teanine dan kafein mengubah aktiviti gelombang otak, dengan l-teanine yang dikenali untuk merangsang gelombang otak alfa dan kafein yang meningkatkan pengeluaran gelombang beta. Gelombang alfa dikaitkan dengan kelonggaran vigils, dan gelombang beta menunjukkan bahawa otak mampu vigils penuh perhatian. Apabila gelombang beta berkembang, gelombang alfa menurun dan sebaliknya. Gabungan l-teanine dan kafein meningkatkan pengeluaran gelombang alpha di luar tahap yang dihasilkan oleh L-teanine itu sendiri. Mekanisme tindakan ini tidak diketahui, tetapi ia ditunjukkan oleh kajian berulang.

L-theanine dan Adderall

Sesetengah pakar neuros telah mencadangkan pengenalan L-teanine sebagai pengganti tambahan dan perangsang lain dalam rawatan defisit perhatian. Kesan l-teanine termasuk kepekatan dan peningkatan mental, yang merupakan tujuan rawatan ADHD. Suplemen tidak mempunyai banyak kesan sampingan dari perangsang. Tiada kajian mengenai keberkesanan klinikal l-teanine telah dilakukan di ADHD. Tidak ada maklumat yang boleh didapati mengenai bagaimana Adderal dan l-teanin dapat berinteraksi, juga tidak boleh kafein dan l-teanine.

L-theanine dan alkohol

Dalam kombinasi dengan alkohol, suplemen l-teanine mengurangkan pengeluaran aktiviti enzim hati selepas penggunaan alkohol. Adalah dicadangkan bahawa L-teanine menghalang pembentukan radikal bebas yang disebabkan oleh alkohol dan berkesan terhadap kerosakan hati jangka panjang, yang sering dijumpai pada penggunaan alkohol yang tinggi. Kesan interaktif tambahan L-teanine dan alkohol dikurangkan toleransi kepada alkohol. Minuman melaporkan bahawa minuman yang lebih sedikit diperlukan untuk mencapai keadaan mabuk berbanding biasa. Ramai orang juga melaporkan rasa mabuk yang lebih kecil selepas malam minum berat. Adalah mungkin untuk membayangkan bahawa asid amino akan memodulasi kesan perangsang stimulan sementara pada masa yang sama secara sinergis meningkatkan keupayaan individu untuk menumpukan perhatian.

L-theanine dan 5-HTP

Serotonin prekursor neurotransmitter, 5-HTP atau 5-hydroxytryptophan adalah suplemen berdiri sendiri atau boleh digabungkan dengan suplemen lain termasuk l-teanin. Suplemen ini berfungsi untuk meningkatkan tahap GABA di dalam otak. Peningkatan tahap GABA boleh dijangka mendorong perasaan subjektif mengurangkan tekanan dan meningkatkan kelonggaran.

L-theanine pada …

L-Theanine kerana ketakutan

Kajian saintifik formal telah menilai keberkesanan L-teanine yang sangat tinggi di kalangan orang yang menderita skizofrenia dan kebimbangan. Keputusan ini sangat menjanjikan, tetapi ia tidak boleh digunakan untuk penduduk umum. Satu lagi kajian menilai hubungan antara l-teanin dan kecemasan disiasat tindak balas tekanan fisiologi dan psikologi sebelum dan selepas penggunaan suplemen. L-teanine mempunyai sifat melegakan kebimbangan sederhana.

L-theanine untuk tidur malam

Walaupun l-teanine berfungsi tanpa menyebabkan demensia, ia mempunyai kesan menenangkan, yang menjadikannya lebih mudah untuk tidur. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian saintifik yang menilai kesan l-teanine pada tidur telah menunjukkan bahawa ia tidak membantu orang tidur lebih cepat atau tidur lebih lama. Kajian dijalankan pada dos tipikal 200 mg atau kurang. Pada dos yang lebih tinggi, kajian tambahan diperlukan untuk mengetahui sama ada suplemen tersebut lebih berkesan sekiranya berlaku penolakan kembali.

L-theanine untuk kesakitan saraf

Tiada kajian saintifik untuk menilai kesan L-teanine pada sakit saraf, juga dikenali sebagai sakit neuropatik. Satu kajian menilai kesan bahan teh hijau lain, epigallocatechine gallate (EGCG), kesakitan saraf diabetik pada tikus dan menyimpulkan bahawa penyediaan itu berkesan tetapi tidak menganggap kesan l-teanin yang mungkin. Terdapat laporan anekdot mengenai penggunaan L-teanine yang berkesan dalam neuralgia postherpetic, suatu bentuk sakit saraf yang boleh terjadi selepas ledakan herpetic, tetapi tidak ada kajian formal yang telah dilakukan.

L-theanine untuk kemurungan

Hanya satu kajian formal dijalankan dengan orang yang menilai kesan L-teanine pada gejala depresi. Para penyelidik mendapati bahawa lapan minggu rawatan dengan L-teanine banyak mengurangkan beberapa gejala depresi, termasuk gangguan tidur, kemerosotan kognitif dan kemurungan umum yang diukur dengan skala piawai. L-Theanine mempunyai kesan positif terhadap beberapa neurotransmitter yang memainkan peranan dalam kemurungan. Sesetengah kajian tikus telah menunjukkan bahawa asid amino meningkatkan pengeluaran serotonin dan yang lain menunjukkan bahawa ia berkurangan, tetapi serotonin bukan satu-satunya neurotransmitter yang dikaitkan dengan mood manusia.

L-Train untuk mabuk

Caracon adalah fenomena kompleks yang sering mengiringi episod penggunaan alkohol intensif. Terdapat beberapa faktor fizikal yang menimbulkan ketidakselesaan pada hangover, termasuk dehidrasi dan kehadiran produk degradasi alkohol, dehidrogenase alkohol, dalam darah. Faktor tambahan adalah keletihan neurotransmiter GABA selepas minum alkohol yang intensif. L-teanine meningkatkan tahap GABA di dalam otak, dengan itu meningkatkan beberapa sensasi yang tidak selesa di mabuk.

L-theanine vs …

L-theanine dan GABA

Oleh kerana molekul GABA terlalu besar untuk menyeberangi halangan otak darah, mengambil GABA tidak mendapat manfaat daripada peningkatan tahap neurotransmitter di otak. Untuk mencapai tahap GABA yang lebih tinggi, lebih berkesan untuk mengambil suplemen yang meningkatkan secara tidak langsung.

Ekstrak kontrak L-theanine teh hijau

L-theanine adalah bahan individu ekstrak teh hijau. Jika anda ingin mengambil l-teanine tulen, ingat bahawa ekstrak teh hijau mengandungi bahan-bahan lain, termasuk epigallocatechine gallate, catechine dan kafein.

L-theanine dan Xanax

Alprazolam, nama jenama Xanax, telah tersedia sejak tahun 1981. Ia berpanjangan dan agak ketagihan apabila digunakan dalam tempoh yang lama. Seperti L-teanine, ia juga bertindak pada mekanisme GABA di dalam otak.

L-theanine berbanding L-glutamin

Glutamin terutama dijual sebagai penurunan berat badan dan bantuan bangunan otot. Ia juga memberi isyarat sebagai bantuan kepada masalah pencernaan, termasuk kolitis ulseratif dan sindrom usus. Dalam kajian glutamin hanya digunakan sebagai bahan kawalan, secara langsung dengan l-teanine. Glutamin tidak mempunyai sebarang kesan antihipertensi pada tikus, seperti yang ditunjukkan untuk l-teanin.

L-teanin berbanding akar kambing (valerian)

Keberkesanan akar kambing dalam induksi tidur tetap kontroversial dalam kesusasteraan saintifik. Kajian semula artikel yang diterbitkan pada tahun 2006. menyatakan bahawa kajian-kajian yang diselesaikan setakat ini adalah cacat secara metodologi dan tidak mencukupi untuk membuat kesimpulan yang pasti. Valerian adalah kelonggaran yang popular dan makanan tambahan.

L-teanin versus suntanin

S untanina adalah nama jenama yang berasal dari l-teanine. Pengilang menggambarkannya sebagai ‘bentuk lebih bersih, lebih pekat’. Ulasan suplemen l-teanin yang lebih mahal adalah setanding dengan suntanin. L-teanine meningkatkan tahap GABA di otak, dengan itu meningkatkan beberapa gejala yang tidak menyenangkan dari mabuk.

Interaksi dan kontraindikasi untuk penggunaan L-theanine

GABA dan valerian meningkatkan kesan sinergistik l-teanine, menghasilkan kesan yang lebih intensif. Interaksi l-teanine dan kafein dibincangkan di atas. Diambil bersama, kedua-duanya membuatkan kita mengantuk dan mengantuk tanpa rasa tidak peduli. L-teanine didapati mempunyai sifat antihipertensi pada haiwan, tetapi ini belum disahkan pada manusia.Kesan tidak hadir jika tiada tekanan darah tinggi sebelum ini dikesan.Walau bagaimanapun, ia akan menjadi kontraindikasi untuk menggabungkan l-teanine dengan ubat tekanan darah, kerana tekanan darah boleh mencapai paras yang rendah. Kajian satu orang mendapati bahawa minum banyak teh hijau mengurangkan keberkesanan pencairan warfarin. Tiada interaksi l-teanine lain dengan mana-mana ubat telah dijumpai.

Kehilangan berat badan dengan l-theanine

Kebanyakan kajian yang menilai kesan-kesan bahan-bahan yang berlainan mengenai penurunan berat badan juga termasuk komponen ekstrak teh hijau yang lain, jadi sukar untuk menilai kesan L-teanine sahaja pada penurunan berat badan. Kehilangan selera makan berlaku pada dos yang lebih tinggi daripada l-teanine, jadi ia adalah wajar untuk menganggap bahawa anda akan menurunkan berat badan. L-theanine memberikan teh hijau yang umami atau rasa pedas, yang membawa kepada rasa kenyang, yang juga boleh membantu dalam rancangan penurunan berat badan. Sesetengah orang mengalami tekanan makan berlebihan. Pengambilan suplemen L-teanine untuk mengurangkan tindak balas tekanan dan untuk mendorong kelonggaran tanpa kebodohan boleh menyebabkan pengurangan tekanan yang berkaitan dengan makan berlebihan.

Faedah menggunakan l-theanine

Keupayaan untuk menggunakan pelbagai dos L-teanine tanpa rasa takut berlebihan adalah kelebihannya. Penggunaan terapi L-teanine dalam melegakan kecemasan tanpa demensia juga merupakan faedah penting.

Kesan sampingan penggunaan l-theanine

Kesan sampingan l-theanine jarang terjadi. Ini termasuk rasa mual, sakit kepala, pening kepala dan kehilangan selera makan. Kesan sampingan l-theanine ini sering dilaporkan hanya pada dos yang lebih tinggi.

L-theanine – ringkasan

Untuk meringkaskan, L-theanine adalah asid amino yang tidak penting dengan banyak ciri terapeutik dan kesan sampingan yang minima. Ia boleh merangsang pembentukan gelombang otak alfa, menyebabkan keadaan kewaspadaan tenang tanpa menjejaskan perhatian. Suplemen dapat mencegah atau menangguhkan permasalahan penyakit Alzheimer; terdapat bukti bahawa orang-orang yang telah mula mengalami peningkatan kognitif mengalami peningkatan apabila memulakan suplemen mereka dengan ltein. L-teanine adalah bantuan untuk peminum yang ingin mengelakkan kesan negatif alkohol. L-teanine telah terbukti mempunyai kesan perlindungan terhadap mabuk dan kerosakan hati.

Walaupun tidak ada bukti apa-apa sifat yang menyebabkan rasa mengantuk l-theanine, keupayaannya untuk mengurangkan tekanan menjadikan ia berguna untuk bersantai sepanjang hari.Penyelidikan mengenai L-teanine sebagai rawatan untuk kebimbangan dan kemurungan adalah awal tetapi menjanjikan. Kajian L-teanine yang ditulis oleh para pengguna adalah sangat positif dan selalu menyatakan kesan kepekatan tenang dan cara di mana rangsangan suplemen mengatasi perasaan kesulitan yang disebabkan oleh minum minuman yang mengandungi kafein dikurangkan.

Maisira
About Maisira 137 Articles
- Derbez en cuando - Godemichets membuang lesbiennes - Mencari Bobby Fischer (1993) Pelakon Kegemaran: - David (III) Wasiat - Dustin Reynolds - Preston (II) Lee - Serge Le Borgne Pelakon Kegemaran: - Armando Westres - Charles Wyndham - Christopher Harden - Gen (II) Gibbons - Giacomo De Angelis Lagu yang dicintai: - Masalah, Masalah, Masalah (Artis: B B King) - Danzé «‡ (Artis: Kawalan Machete) - Dikebumikan (Artis: Jakalope) - Di mana-mana Tetapi Hollywood (Artis: Tracyawrence) Idola: - Joseph Ignatius Breen (Pentadbir Amerika) - Lewis J Fielding (Penguatkuasaan Undang-undang) - James Andrew Broun Ramsay (Aktivis Politik) - Eldrick Tiger Woods (Pemain Golf Amerika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*