Kesan dan manfaat kafein berdasarkan fakta saintifik. 9 perkara yang perlu anda ketahui tentang kafein!

[Total: 0    Average: 0/5]

Adakah kafein merupakan ubat?

Seperti yang anda ketahui, kafein dimakan setiap hari oleh berjuta-juta orang di seluruh dunia. Ia adalah perangsang yang membosankan dan diuretik ringan yang berlaku dalam minuman dan makanan. Sesetengah ujian menunjukkan kesan negatif atau tidak menguntungkan bahan semulajadi ini. Tetapi data saintifik juga menunjukkan manfaat kesihatan kafein.

Apakah kafein?

Kafein adalah bahan pahit yang dikelaskan sebagai perangsang dan terdapat dalam biji kopi, daun teh dan biji koko. Ia juga merupakan bahan pelangsingan yang paling popular yang digunakan oleh syarikat dalam suplemen seperti Plexus Slim and Truvision. Ia pertama kali ditemui pada tahun 1821 dan menjadi komoditi global pada akhir abad ke-19. Nama kimia ialah 1,3,7-trimethylxanthine; Kafein juga dikelaskan sebagai alkaloid xanthine. Bahan ini bertindak dengan bertindak pada sistem saraf pusat, yang seterusnya mempercepatkan denyut jantung, mempengaruhi tekanan darah dan fungsi otak; ia boleh mula bekerja hanya dalam 15 minit selepas pengambilan. Minuman tenaga, bar protein dan koktel, coklat, minuman ringan, koko panas dan teh beku mengandungi kafein.

Untuk meringkaskan, kafein seperti yang digunakan dalam Ia Bekerja! Tenaga adalah perangsang dan psikoaktif yang paling banyak digunakan di dunia.

Dosage – apa kafein yang selamat?

Berat, ketinggian dan toleransi kafein memainkan peranan dalam pengambilan kafein maksimum anda. Secara umum, bagi orang dewasa yang paling sihat, 400 miligram sehari dianggap selamat. Jumlah kafein dalam kopi adalah kira-kira 95-200 miligram, manakala secawan teh hitam menyediakan kira-kira 14-70 miligram. Terlalu banyak kafein boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan seperti kebimbangan dan rangsangan yang berlebihan.

Untuk meringkaskan: Kebanyakan orang dewasa boleh mengambil sehingga 400 miligram kafein setiap hari. Dos yang lebih tinggi boleh meningkatkan risiko kesan buruk dan bahkan menimbulkan risiko kesihatan.

Sumber semula jadi kafein

Tumbuhan yang berbeza mengandungi ekstrak kafein semulajadi. Beberapa sumber semulajadi perangsang ini ialah biji kopi, kacang kola, tanaman pasangan yerba, kacang kakao, daun teh dan tumbuhan guarana. Percayalah atau tidak, kafein hadir di lebih daripada 60 tumbuhan yang berlainan.

Ringkasan: Tumbuhan dan benih yang berbeza mengandungi kafein.

Kesan kafein – meningkatkan mood dan meningkatkan ingatan?

Penyelidikan menunjukkan bahawa kafein memberi kesan kepada kedua-dua mood dan ingatan. Kajian individu telah menunjukkan bahawa memakan 2-3 cawan kopi setiap hari dapat mengurangkan risiko kemurungan bagi wanita. Khususnya, kafein membantu menghalang reseptor adenosin, kimia yang terjadi di otak dan menyebabkan keletihan atau kehilangan tenaga. Tambahan lagi, kopi membantu merangsang fungsi otak dan mengaktifkan neurotransmitter seperti norepinephrine dan dopamin.

Ringkasan: Sesetengah kajian mencadangkan bahawa perangsang ini mempunyai kesan positif pada kedua-dua mood dan ingatan.

Kehilangan berat badan semasa makan kafein – adakah ia sihat?

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa kafein membantu menurunkan berat badan. Kajian individu mencadangkan bahawa perangsang ini dapat membantu meningkatkan metabolisma anda dengan meningkatkan suhu genesis anda (oleh itu badan anda menghasilkan tenaga dan haba untuk membakar kalori). Ia juga membantu untuk menghentikan atau mengurangkan selera makan anda dalam beberapa cara, yang boleh menyebabkan kurang kalori yang dimakan. Mengurangkan pengambilan kalori boleh menyebabkan penurunan berat badan dari masa ke masa (Bahan-bahan seperti tenggorokan kambog juga membantu dalam kes ini). Rata-rata 250 miligram kafein yang dimakan dengan makanan boleh membantu anda membakar 75 kalori sehari.

Ringkasnya, perangsang ini boleh memberi kesan kepada pembakaran kalori dan penindasan selera makan, tetapi kesannya biasanya minimum.

Dapatkan suntikan tenaga daripada kafein!

Jika anda mencari sepakan mental atau peningkatan tenaga, kopi dengan kandungan kafein dapat menyelesaikan masalah tersebut. Perangsang ini memberi kesan kepada pertumbuhan asetilkolin, serotonin dan dopamin, semua neurotransmitter yang mempengaruhi kepekatan. Ia juga boleh membantu meningkatkan tahap tenaga dengan melepaskan adrenalin, mempercepatkan denyutan jantung dan menghasilkan tenaga. Jika kafein dalam apa-apa bentuk dimakan dalam masa satu jam sebelum memulakan senaman, tahap daya tahan boleh ditingkatkan sehingga lima peratus. Di samping itu, otot akan terus dirangsang untuk masa yang lama kerana kafein membawa kepada peningkatan pengeluaran catecholamine plasma, membolehkan tubuh menyesuaikan dengan lebih cekap kepada tekanan fizikal.

Untuk meringkaskan: Jika anda mengambil 200-300 miligram kafein sejam sebelum memulakan aktiviti fizikal, ia mungkin akan meningkatkan tahap prestasi anda dan membuat anda berasa kurang letih kemudian. Masalah dengan beberapa produk, seperti Thrive Patch, adalah tidak cukup kafein untuk mencapai kesan ini.

Faedah kesihatan kafein

Terdapat beberapa manfaat kesihatan daripada penggunaan kafein yang disokong oleh kajian ilmiah yang baik. Tinjauan 2005 yang meliputi lebih daripada 193,000 orang, menunjukkan bahawa 4-6 cawan kopi sehari boleh mengurangkan risiko diabetes jenis kedua sebanyak 35 peratus. Minum sekurang-kurangnya tiga cawan kopi sehari selama sekurang-kurangnya tiga minggu memperbaiki keadaan keseluruhan usus dengan meningkatkan jumlah bakteria usus “baik” dalam saluran pencernaan. Penyelidikan dengan 83,700 jururawat menunjukkan bahawa minum dua atau lebih cawan kopi sehari mengurangkan risiko strok dan serangan jantung sehingga 20 peratus. Di samping itu, kajian pada tahun 2007 mendapati bahawa minum kopi mempunyai potensi untuk mengurangkan risiko penyakit hati.

Sebagai kesimpulan, kafein dapat menyumbang untuk mengekalkan usus yang sihat, mencegah diabetes jenis 2, jantung yang sihat dan melindungi hati.

Apakah kesan sampingan penggunaan kafein?

Malangnya, mungkin terdapat beberapa kesan sampingan kepada kafein jika diambil terlalu tinggi atau jika anda amat sensitif terhadap perangsang semulajadi ini. Kesan sampingan ini mungkin termasuk gegaran otot, insomnia, denyutan jantung yang cepat, gangguan perut, ketegangan, kebimbangan, kerengsaan, dan sakit kepala. Kesan sampingan seperti ini dilaporkan oleh pengguna suplemen pelangsingan, seperti Hidroksycut dan koktail pra-senaman dengan kafein tambahan. Mengambil terlalu banyak kafein meningkatkan risiko dehidrasi dan kencing lebih kerap. Adalah penting untuk mengimbangi penggunaan cecair – gunakan banyak air untuk memastikan anda terhidrasi. Jika anda mengambil apa-apa ubat preskripsi atau ubat-ubatan lain, sebaiknya berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum anda minum banyak kopi, kerana kafein boleh bertindak balas dengan kimia dengan dadah dan menyebabkan kesan sampingan.

Ringkasnya, kesan sampingan berlaku apabila sejumlah besar kafein dimakan.

Kebenaran mengenai kafein

Seperti banyak produk semulajadi, kafein mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Mengamalkannya secara sederhana boleh membantu mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan umum. Walau bagaimanapun, jika anda makan terlalu banyak, anda mungkin mengalami lebih banyak kesan sampingan daripada kesan positif pada badan anda.

Maisira
About Maisira 137 Articles
- Derbez en cuando - Godemichets membuang lesbiennes - Mencari Bobby Fischer (1993) Pelakon Kegemaran: - David (III) Wasiat - Dustin Reynolds - Preston (II) Lee - Serge Le Borgne Pelakon Kegemaran: - Armando Westres - Charles Wyndham - Christopher Harden - Gen (II) Gibbons - Giacomo De Angelis Lagu yang dicintai: - Masalah, Masalah, Masalah (Artis: B B King) - Danzé «‡ (Artis: Kawalan Machete) - Dikebumikan (Artis: Jakalope) - Di mana-mana Tetapi Hollywood (Artis: Tracyawrence) Idola: - Joseph Ignatius Breen (Pentadbir Amerika) - Lewis J Fielding (Penguatkuasaan Undang-undang) - James Andrew Broun Ramsay (Aktivis Politik) - Eldrick Tiger Woods (Pemain Golf Amerika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*