GABA – blok neurotransmitter untuk meningkatkan kesihatan – 11 perkara yang perlu anda ketahui

[Total: 0    Average: 0/5]

GABA adalah akronim untuk asid gamma-aminobutyric, yang merupakan perencatan neurotransmiter (santai) yang biasanya dihasilkan di dalam otak untuk melawan rangsangan.Di samping itu, GABA mendorong kesan menenangkan pada kebanyakan orang dan meningkatkan pengeluaran semulajadi serotonin dalam badan. Apabila otak tidak menghasilkan cukup GABA, tanda-tanda kekurangan tertentu mungkin berlaku. Walaupun sesetengahnya agak ringan, yang lain mungkin lebih parah, seperti epilepsi, kebimbangan, insomnia, dan kemurungan.

Apa itu GABA?

GABA telah dikaji terutamanya dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Pada tahun 1883, para saintis mula membangunkan suplemen GABA semula jadi (natural tranquillizer) semulajadi, yang dihasilkan daripada gabungan proses metabolik mikro-organisma dan tumbuhan.Mari kita kembali ke 1950: ahli sains mendapati bahawa GABA adalah sesuatu yang berkembang di dalam otak manusia sebagai sebahagian daripada sistem saraf pusat mamalia. Hari ini, diketahui bahawa GABA bukan sahaja neurotransmitter kedua paling biasa di dalam otak kita, tetapi juga perencat yang paling biasa.Orang-orang membelinya di kaunter agar dapat mengatasi gangguan sistem saraf dan … bina badan, kerana ia secara langsung mengawal ketegangan otot. Walaupun banyak yang diketahui hari ini mengenai neurotransmitter, potensi penuh GABA tetap ditentukan.

Kesimpulan: GABA adalah neurotransmiter utama yang baru-baru ini telah ditemui dan difahami oleh penyelidik.

Bagaimanakah GABA berfungsi?

GABA menghalang isyarat otak (neurotransmisi) yang menyebabkan rangsangan yang berlebihan, menyebabkan imbangan biokimia seimbang otak. Dr. Alan Pressman berkata glutamat berlaku apabila glutamin berinteraksi dengan vitamin B6 yang cukup. Apabila glutamat ini juga digabungkan dengan jumlah vitamin B6 yang sesuai, GABA dihasilkan.Dalam otak yang sihat, 40% daripada neurotransmiter dalam badan adalah GABA dan glutamat adalah neurotransmitter utama yang menggembirakan. Sejak bekas itu menjadi perencat sentral, ahli neurobiologi memanggil “Brake Pedal Pedal” GABA, yang menenangkan sistem saraf.

Sinaps GABA dan glutamatergik menyumbang lebih daripada 85% daripada geganti sinaptik dalam otak biasa. Banyak sinapsis menggunakan lebih daripada satu neurotransmitter. Seluruh otak menerima pemulihan norepinephrine. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, para saintis mendapati bahawa orang yang mengalami kemurungan teruk, skizofrenia dan penyakit mental yang lain mempunyai glutamat terlalu banyak dalam sistem saraf mereka. Antidepresan farmakologi yang telah menurunkan tahap glutamat plasma telah menunjukkan betapa keseimbangan antara neurotransmitter kegembiraan dan sedatif perlu diserang.

Kesimpulan: GABA mengimbangi aktiviti neurotransmitter di otak dengan menghalang neurotransmiter, sementara neurotransmitter lain merangsangnya.

Faedah GABA

GABA terutamanya digunakan untuk merawat masalah yang berkaitan dengan otak, walaupun kajian saintifik menunjukkan bahawa ia juga mempunyai kesan positif terhadap keadaan lain, seperti gangguan otak:

 • tekanan darah tinggi
 • penyakit lokomotif
 • bronkitis
 • ketegangan
 • buruk
 • unit voltan pra-haid
 • penderitaan
 • obesiti
 • ketiadaan ketegangan otot

GABA telah disyorkan oleh pesakit untuk merawat pelbagai organ dan sistem dalam badan, termasuk saluran pernafasan, pankreas, perut, nukleus, ovari, ginjal, hati, paru-paru dan mata. Mekanisme GABAgergi boleh didapati di perut, usus, pankreas, nukleus, ovari, tiub fallopian, hati, ginjal, pundi kencing dan paru-paru. Dengan serba boleh, tidak hairanlah GABA dapat membantu anda dengan lebih daripada sekedar masalah otak.

Kesimpulan: GABA digunakan dalam rawatan kebimbangan, kemurungan, insomnia dan masalah saraf lain, serta dalam perbincangan binasa dan penurunan berat badan. Ia didapati bahawa ia juga merawat penyakit lain. Penyelidikan terus meneroka kawasan tematik ini.

GABA dan kecemasan

Seseorang yang badannya tidak menghasilkan pengalaman GABA yang mencukupi sekurang-kurangnya beberapa gejala berikut:

 • keinginan untuk makan atau minum perkara yang manis untuk berehat
 • otot tegang atau sengit
 • sangat menggembirakan
 • pergaduhan
 • panik
 • bimbang dan takut
 • perasaan dicintai
 • kebimbangan keseluruhan

Ejen yang digunakan untuk berehat – sedatif, ganja dan alkohol – kerja kerana mereka semua merangsang pengeluaran GABA di dalam otak.

Kesimpulan: Apabila seseorang menderita kekurangan GABA, mereka menunjukkan pelbagai tanda-tanda kebimbangan. Terdapat sering penyalahgunaan bahan GABAnergious, kerana pelbagai cara membolehkan anda mengumpul perasaan relaksasi.

GABA untuk tidur

Orang yang tidak tidur dengan baik biasanya tidak mempunyai cukup GABA dalam sistem saraf mereka. Kajian tahun 2008, yang diterbitkan dalam majalah Sleep, mendapati bahawa orang yang bergelut dengan insomnia mempunyai 30% kurang GABA dalam sistem saraf mereka berbanding mereka yang tidur dengan baik, yang menjelaskan mengapa kemurungan, kegelisahan dan insomnia biasanya dialami bersama.

Kesimpulan: Tubuh memerlukan tahap GABA yang tepat untuk berehat tanpa ubat. Kebimbangan, kemurungan dan insomnia sering disebabkan oleh perencatan serentak pengeluaran neurotransmiter GABA di otak.

GABA dan serotonin

Serotonin memainkan peranan yang sangat spesifik dalam mengawal pengeluaran GABA dan glutamat dan oleh itu penting untuk kesihatan otak dan kesejahteraan umum. Berikut adalah gambaran keseluruhan dari satu kajian: …

“Serotonin neurotransmitter (5-HT), yang tersebar luas dalam sistem saraf pusat (CNS), terlibat dalam pelbagai fungsi fisiologi yang berbeza. Di beberapa kawasan otak, 5-HT secara meluas dibebaskan oleh transmisi volumetrik dan berkelakuan sebagai neuromodulator bukan sebagai neurotransmitter “klasik”.

Di OUN 5-HT (serotonin), ia mempunyai kawalan modulasi yang sangat kompleks terhadap glutamat dan transmisi GABA, termasuk pelbagai subtip reseptor 5-HT dan pelbagai kesan. Ini dibuat lebih rumit oleh fakta bahawa 5-HT berinteraksi dengan banyak neurotransmiter lain, termasuk dua monoamines lain, norepinephrine dan dopamin, yang juga bertindak sebagai neuromodulator.

Dalam banyak kes, penggunaan teknik gabungan telah mendedahkan secara terperinci mekanisme tindakan neuromodulasi 5-HT. Memandangkan ketidakfungsian modulasi 5-HT telah dikaitkan dengan beberapa patologi, termasuk skizofrenia, autisme kanak-kanak, defisit kognitif dan motor, migrain dan penyalahgunaan dadah, pemahaman yang lebih mendalam mengenai jenis reseptor 5-HT dan mekanisme mereka akan memberikan strategi yang berguna untuk rawatan penyakit sedemikian. “.

Seperti yang anda baca di bawah, kekurangan serotonin akhirnya membawa kepada beberapa penyakit, termasuk kemurungan.Serotonin mengawal pengeluaran kedua-dua GABA dan glutamat, jadi suplemen GABA jika tiada serotonin serotonin (atau perencatan serotonin) yang mencukupi boleh menyebabkan keadaan seperti yang disebutkan di atas. Untuk mengekalkan atau mengoptimumkan tahap serotonin dalam badan anda, terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan: …

Tahap penghambatan serotonin pada orang yang tidak bertoleransi terhadap gluten jauh lebih tinggi daripada tindak balas imun tradisional terhadap penggunaan produk yang mengandungi gluten. Daripada ujian :.

“Bukti serentak dan berkembang menunjukkan bahawa tindak balas imun terhadap gluten sering dikaitkan dengan gejala neurologi dan psikiatri dan sensitiviti terhadap gluten (GS) adalah keadaan luar biasa dengan mekanisme dan gejala yang berpotensi berbeza dari penyakit celiac (CD).

Penyelidikan lanjut diperlukan untuk membantu CD yang berasingan dari GS dan untuk memahami mekanisme komplikasi neurologi dan psikiatri berkaitan gluten. Kesan sistem saraf pusat GS (kepekaan gluten) dan CD (Penyakit Cellius) tidak sepele. Oleh itu, berdasarkan di bawah diagnosis dan akibat kesihatan yang berpotensi, ini menunjukkan keperluan untuk membangunkan cara yang lebih baik untuk mengesan dan mencegah komplikasi potensi gangguan ini. “.

Bukti saintifik sangat menunjukkan bahawa penggunaan gluten dalam kes ini mempunyai kesan buruk yang teruk pada kesihatan otak keseluruhan, merosakkan sistem saraf pusat (CNS) dan menghalang pengeluaran serotonin, yang akhirnya menghentikan pengeluaran GABA dan menyebabkan suplemen tidak berkesan.Anda boleh menambah tahap serotonin anda dengan banyak faedah. Walau bagaimanapun, penghapusan atau pengurangan pengambilan gluten, kerana kecenderungan untuk menghasilkan prolaktin antagonistik terhadap serotonin, adalah bahagian penting dalam proses ini. Kelly Brogan, M. D, juga menulis bahawa gluten adalah salah satu daripada dua makanan yang “boleh menyalahgunakan kesihatan otak anda.

Kesimpulan: Sebelum mempertimbangkan pemulihan kekurangan GABA, sedar bahawa ia adalah serotonin yang mengawal tindakan GABA dalam badan melalui neuromodulasi. Banyak kajian mendapati bahawa gluten mempunyai kesan negatif langsung terhadap kesihatan otak dan mental, walaupun pada orang tanpa penyakit seliak, tetapi hanya dengan intoleransi yang dinyatakan dengan gluten.

GABA dan kemurungan

Kajian saintifik menunjukkan bahawa tahap GABA adalah rendah dalam subjek tertekan. Hanya dengan menggabungkan antidepresan dan suplemen GABA, ia mungkin dapat mengurangkan kemurungan. Mengambil suplemen GABA sahaja tidak mencukupi.Ini mungkin atau mungkin tidak berkaitan dengan ketiadaan pengeluaran serotonin, seperti yang diterangkan di atas. Keputusan ini mungkin disebabkan oleh penghalang darah-otak, yang tidak membenarkan GABA masuk ke luarnya. Kajian itu tidak menggunakan B6, magnesium atau L-teanine untuk meningkatkan keupayaan tubuh untuk menghasilkan GABA. Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Journal of Effective Disorders juga membuat kesimpulan bahawa GABA tidak mempunyai kesan langsung kepada kemurungan. Kajian ini mendakwa :.

“Orang yang mengalami kemurungan diperiksa sebelum dan selepas 15 dan 35 hari rawatan dengan amitriptyline (100 mg / hari), imipramine (100 mg / hari) dan fluoxetine (20 mg / hari). antara orang-orang yang tertekan dan kumpulan kawalan yang sihat. Selain itu, terapi antidepresan kronik tidak banyak mengubah respons ini, walaupun kesan terapeutik yang jelas diperolehi. Hasil ini tidak mengesahkan hipotesis bahawa mekanisme GABAergik terlibat dalam patofisiologi kemurungan dan mekanisme tindakan antidepresan. “.

Akhir sekali, kajian kemurungan CNN menunjukkan bahawa suplemen GABA tidak berkesan dalam merawat kemurungan. CNN menyimpulkan bahawa suplemen GABA tidak merangsang pengeluaran semulajadi neurotransmitter ini dalam tubuh. Dari laporan CNN: …

“Hubungan antara GABA dan depresi dan kebimbangan yang berlaku secara semulajadi. Walaupun ubat-ubatan preskripsi seperti Depakote (anticonvulsant yang digunakan untuk merawat gangguan afektif bipolar) dan benzodiazepin (yang digunakan untuk merawat gangguan kebimbangan) mempengaruhi tahap GABA, terdapat sedikit bukti bahawa komersial Suplemen GABA memberi kesan kepada mood dengan cara yang sama. “.

Data saintifik seolah-olah menunjukkan bahawa GABA dan kemurungan tidak terlibat dalam laluan yang sama di dalam otak. Walaupun suplemen GABA boleh mempunyai banyak manfaat kesihatan positif (seperti meningkatkan nada otot), pengambilan GABA tidak dengan sendirinya seolah-olah menjadi rawatan yang berkesan untuk gejala depresi.

Kesimpulan: Seperti insomnia dan kegelisahan, kemurungan nampaknya disebabkan oleh rendahnya neurotransmiter GABA di otak. Walau bagaimanapun, suplemen GABA sahaja tidak kelihatan berkesan dalam rawatan.

Dos GABA

Walaupun dos GABA tidak dikawal oleh FDA, Dr. Amen mengesyorkan mengambil 2-3 kali sehari dari 100 hingga 250 mg. Adalah bijak untuk memulakan dengan dos kecil sebelum meningkatkan secara beransur-ansur untuk mencari “titik sempurna” yang berfungsi paling baik untuk anda.Aspek seperti jantina, berat badan dan umur juga harus diambil kira apabila menentukan tahap dos yang sesuai. Sila juga ambil perhatian bahawa GABA boleh mengganggu sebarang ubat yang anda ambil, terutamanya jika ia mempengaruhi sebarang masalah sistem saraf. Jika anda mendapati bahawa GABA berfungsi dengan baik, jangan menggantikan ubat preskripsi anda secara automatik. Sebaliknya, tetapkan dengan doktor anda prosedur endoskopi.

Ringkasan: Mulakan dengan dos yang rendah bagi apa yang dimaksudkan untuk umur, berat badan, dan sebagainya sebelum anda mula mengambil dos yang paling sesuai untuk keadaan anda. Ingatlah untuk tidak mengambil GABA jika ia dapat berinteraksi dengan ubat lain tanpa terlebih dahulu berunding dengan doktor anda.

Adakah penggunaan GABA selamat?

Walaupun FDA menganggap GABA sebagai bahan selamat, sesiapa yang hamil atau menyusu harus berhati-hati apabila mengambil makanan tambahan yang tidak ditetapkan oleh doktor.FDA tidak menetapkan garis panduan dos untuk GABA, tetapi pengalaman pengguna menunjukkan bahawa 250 mg hingga 750 mg hingga 2-3 kali sehari paling sesuai.Walau bagaimanapun, toleransi makanan tambahan itu berbeza dari orang ke orang. Kesan sampingan yang mengambil terlalu banyak GABA termasuk secara lisan

 • keletihan
 • gatal, gatal-gatal atau gatal-gatal pada muka, leher, lengan atau kaki
 • Pernafasan pantas
 • nafas singkat
 • kadar denyutan jantung meningkat (strok cetek)
 • peningkatan kebimbangan (jika dos berlebihan berterusan, mereka akan diambil secara berterusan selama tiga bulan berturut-turut)

Kesan sampingan yang mengambil terlalu banyak GABA termasuk peningkatan kadar denyut jantung atau tekanan darah, pening dan ketidakselesaan (ketidakpuasan atau kecemasan umum). Sekiranya anda mengambil lebih daripada 1 g GABA, anda mungkin mengalami kemerahan atau kebimbangan kulit kerana jumlah pemancar tambahan boleh memasuki kolam asid amino badan. Sekiranya penghalang darah-otak bocor dan tidak berfungsi, GABA boleh melebihi, walaupun molekulnya terlalu besar untuk melakukannya dalam keadaan normal. Sekiranya anda seorang pesakit dengan jenis “kecemasan tulen” jenis 1, GABA mungkin suplemen yang betul. Jenis orang ini mempunyai masalah dengan kepekatan, perubahan mood, tenaga yang rendah. Kemurungan teruk boleh dirawat lebih baik dengan penguat serotonin dan bukan GABA kerana GABA berpotensi menyebabkan episod depresi. Pesakit dengan gangguan bipolar atau jenis 5 atau 6 sawan boleh dirawat lebih baik dengan bahan lain. Pesakit perlu berunding dengan doktor mereka sebelum mengambil suplemen GABA, kerana pakar-pakar yang berpengalaman dalam mendiagnosis gejala dan akan tahu apa yang perlu ditetapkan.

Kesimpulan: Jika anda membuat kekurangan GABA, berhati-hati untuk tidak menggunakannya semasa kehamilan. Bermula dengan dos terendah suplemen adalah kaedah rawatan yang disyorkan. Jika suplemen yang lebih baik dapat mengatasi keadaan tertentu, seperti kemurungan atau kecacatan tidur, jangan ambil GABA, kerana ia mungkin mempunyai kesan yang bertentangan. Satu kebangkitan pengeluaran semulajadi GABA dalam sistem saraf kita sendiri umumnya merupakan penyelesaian yang paling selamat.

Sumber semula jadi GABA

Menyediakan badan anda dengan nutrien yang diperlukan untuk menjadikan GABA sendiri sesuai untuk suplemen GABA. Vitamin B6, magnesium dan l-teanine optimum dalam kesan ini, oleh itu, adalah lebih baik untuk mendapatkan sebanyak mungkin daripada diet anda.

Vitamin B6

Sebagaimana dijelaskan di atas, kekurangan vitamin B6 akan menyebabkan pengedaran sejumlah besar GABA dihasilkan. Vitamin B6 mudah didapati di banyak sumber semula jadi. Dari data Institut Kesihatan Negara (USA):.

Sumber vitamin B6 yang paling kaya adalah ikan, daging lembu dan daging lain dari organ-organ dalaman hewani, kentang dan sayur-sayuran dan buah-buahan yang berdaun dan buah-buahan (selain sitrus). Di Amerika Syarikat, orang dewasa menerima kebanyakan vitamin B6 dari bijirin yang kaya , daging lembu, ayam, sayur berkanji dan buah-buahan bukan sitrus tertentu. “.

Magnesium

Magnesium melegakan otot dan saraf. Ia juga menyokong aktiviti GABA dengan meningkatkan kepekaan GABA kepada neuroreceptors. Kekurangan mineral ini boleh membawa kepada keadaan seperti ketidakseimbangan hormon tiroid, diabetes, kebimbangan dan tekanan darah tinggi. Oleh kerana kualiti tanah yang kurang baik di Amerika Syarikat, banyak produk makanan yang secara tradisional dianggap sumber magnesium yang baik (dan mineral surih lain) sebenarnya mempunyai kandungan magnesium yang sangat rendah. Produk lain yang kaya dengan magnesium semulajadi, seperti biji-bijian, dipenuhi oleh kandungan galian jejak mereka semasa pemprosesan.Pemprosesan makanan pada dasarnya membahagikan sumber-sumber makanan tumbuhan kepada bahan-bahan, baik dari segi kemudahan penggunaannya dan perishishability mereka. Semasa pemprosesan bijirin menjadi tepung putih, dedak dan kuman dikeluarkan. Apabila pemprosesan benih dan kacang menjadi minyak halus, minyak terlalu panas dan kandungan magnesium dimanfaatkan atau dikeluarkan oleh bahan kimia tambahan. Ia adalah bahagian yang dikeluarkan dari tumbuhan yang sering mengandungi kebanyakan mineral, seperti magnesium. Penapisan minyak membuang semua magnesium. Hasil penyulingan minyak mentah adalah produk dengan kandungan magnesium sifar. Benih saffron, misalnya, mengandungi 680 mg magnesium per 1000 kalori. Minyak saffron adalah bebas daripada magnesium. Pengilangan bijirin membuang 80-97 peratus daripada magnesium. Sekurang-kurangnya 20 nutrien akan dikeluarkan dari tepung penapisan. Dan hanya lima yang dipulihkan apabila tepung bertambah baik “diperkaya”.

Magnesium bukanlah salah satu daripada mereka. Penyulingan gula membuang semua magnesium. Molasses, yang dikeluarkan oleh penapisan tebu, mengandungi sehingga 25% magnesium RDA dalam satu sudu. Gula tidak ada sama sekali. Atas sebab ini, penyelesaian terbaik mungkin adalah untuk menambah magnesium untuk memenuhi keperluan badan anda – terutamanya jika anda seorang peminat kecergasan atau atlet. Magnesium dalam suplemen sering digabungkan dengan zink untuk meningkatkan keberkesanan, terutama kerana orang aktif cenderung mempunyai kekurangan kedua-duanya.

L-theanine

Teanine adalah bahan herba yang badannya tidak menghasilkan. Ia boleh ditemui dalam teh hijau dan hitam. Sebagai pencetus untuk dopamin, ia menjadikan anda berasa baik dan tertumpu. Ia juga meningkatkan aktiviti gelombang otak, yang berkaitan dengan keadaan keseluruhan kelonggaran.L-teanine dapat menyeberangi halangan otak darah, meningkatkan tahap GABA di belakangnya. Kesan yang tepat ini mengenai pelepasan tekanan tidak jelas, kerana beberapa peserta penyelidikan mengatakan bahawa ia telah meredakan kebimbangan mereka dan membantu mereka untuk tidur, sementara yang lain mendakwa tidak merasakan kesannya.

Kesimpulan: Penggunaan sejumlah besar vitamin B6, magnesium dan l-theanine merangsang dan menguatkan pengeluaran GABA.

Makanan yang mengandungi GABA

Seperti yang dinyatakan di atas, makan makanan yang mengandungi nutrien ini adalah ideal untuk meningkatkan tahap GABA di dalam badan anda.Sesungguhnya, tomato juga mengandungi GABA. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan manfaat pemakanan dari produk ini, makanan yang tidak diproses dan organik harus dicari sejauh mungkin.Jumlah vitamin B6 yang banyak terdapat dalam biji bunga matahari, pistachios, tuna, ayam, ayam belanda, pork tenderloin, prun, daging lembu tanpa lemak, pisang, alpukat dan bayam. Magnesium terutamanya ditemui dalam sayur-sayuran dengan daun hijau gelap, kacang, biji labu, biji labu, makarel, kacang, lentil, beras coklat, alpukat, yoghurt lemak rendah, pisang, buah ara dan coklat gelap. L-teanine boleh didapati dalam teh hijau dan hitam. Dalam semua kes, kurang diproses makanan, semakin besar peluang itu akan menjadi sumber nutrien yang berkualiti tinggi.

Maisira
About Maisira 137 Articles
- Derbez en cuando - Godemichets membuang lesbiennes - Mencari Bobby Fischer (1993) Pelakon Kegemaran: - David (III) Wasiat - Dustin Reynolds - Preston (II) Lee - Serge Le Borgne Pelakon Kegemaran: - Armando Westres - Charles Wyndham - Christopher Harden - Gen (II) Gibbons - Giacomo De Angelis Lagu yang dicintai: - Masalah, Masalah, Masalah (Artis: B B King) - Danzé «‡ (Artis: Kawalan Machete) - Dikebumikan (Artis: Jakalope) - Di mana-mana Tetapi Hollywood (Artis: Tracyawrence) Idola: - Joseph Ignatius Breen (Pentadbir Amerika) - Lewis J Fielding (Penguatkuasaan Undang-undang) - James Andrew Broun Ramsay (Aktivis Politik) - Eldrick Tiger Woods (Pemain Golf Amerika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*